Street Medics η' "Γιατροι του Δρομου". Η "αλληλεγγυη" στην πραξη.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008
Οι "Γιατροί του Δρόμου" ξεκίνησαν από την Αμερική κατά την διάρκεια των κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων των Αφρο-Αμερικανών και των διαδηλώσεων ενάντια στο πόλεμο του Βιετνάμ το 1960.















Οι "Γιατροί του Δρόμου" είναι εθελοντές με διάφορα στάδια στο πεδίο της ιατρικής που "συνοδεύουν" τις πορείες και τις διαδηλώσεις και προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στους τραυματισμένους διαδηλωτές όπως πρώτες βοήθειες, καθαρισμό των δακρυγόνων από τα μάτια, ράμματα, νάρθηκες κ.α
Αντίθετα από τους τραυματιοφορείς/νοσηλευτές που δουλεύουν για το κράτος, οι "Γιατροί του Δρόμου" λειτουργούν ως πολίτες και δεν προστατεύονται από τις συλλήψεις της αστυνομίας. Στην πλειοψηφία τους είναι αναρχικοί. Πρόσφατο σημείο ορόσημο, εκτός των άλλων, είναι η ιατρική βοήθεια που πρόσφεραν σε αυτοσχέδιες κλινικές/ιατρεία στους πληγέντες πολίτες της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Μια γνωστή κολεκτίβα "Γιατρών του Δρόμου" είναι αυτή της Black Cross Collective. Δημιουργήθηκε αμέσως μετά τις ταραχώδης διαδηλώσεις ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου(W.T.O) στο Σιάτλ το 1999 και πρόσφερε ιατρική περίθαλψη στους πολίτες-διαδηλωτές. Είναι μια "μίξη" από εκπαιδευόμενους νοσηλευτές, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και γιατρούς.

1 σχόλιο:

Αυτόχθονας είπε...

Tσεκαρε το καινουριο μου post πανω στο θεμα και διεδωσε το γιατι ειναι πολυ σοβαρο.Το link ειναι:

http://aftoxthonas.blogspot.com/2008/12/blog-post_7364.html

Μιλαει για το πως προβαλλαν τα μεγαλα καναλια το θεμα το θνατου του 15 χρονου.Ειναι πολυ σημαντικο γιατι η ψευτια πρεπει να καταδικαστει και να γινει γνωστη σε ολους μας.