Το "Φαινομενο" των Καταληψεων.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008













Οι καταλήψεις κτηρίων γίνονται από άτομα που παίρνουν την ιδιότητα του "Καταληψία" και προέρχονται συνήθως απ' τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Γίνονται σε κτήρια που είναι εγκαταλειμμένα ή δεν έχουν πλέον κάποιον κάτοχο. Οι καταλήψεις είναι πιο συχνές σε αστικές περιοχές απ' ότι σε αγροτικές, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν μια αστική περιοχή περιθωριοποιείται και τα κτήρια της περιοχής ερημώνονται και "αφήνονται στα χέρια του χρόνου". Σύμφωνα με τον συγγραφέα Robert Neuwirth υπάρχουν 1.000.000.000 καταληψίες παγκοσμίως, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι αντιστοιχεί ένα στα επτά άτομα[!]


Σε πολλές χώρες, το να κάνεις κατάληψη σε κτήριο θεωρείτε ποινικό αδίκημα, σε άλλες χώρες απλά μια διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους καταληψίες. Η υπηρεσία ιδιοκτησίας και η πολιτεία συνήθως ευνοούν τον ιδιοκτήτη του κτηρίου σε δικαστικές διαμάχες.


Οι καταλήψεις πέρα από κατοικίες για τους καταληψίες χρησιμοποιούνται και ως κοινωνικά κέντρα(Social Centres) ή φιλοξενούν χαριστικά παζάρια, πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και καφετέρια. Στην Ευρώπη είναι σύνηθες φαινόμενο κάποιες καταλήψεις να χρησιμοποιούνται ως κοινωνικά κέντρα. Καφετέριες, μπαρ, βιβλιοθήκες, πάγκοι/μικρά μαγαζιά με δωρεάν προϊόντα, πάγκοι ανταλλαγής προϊόντων και γυμναστήρια έχουν δημιουργηθεί με πολλούς απ τους καταληψίες να διοργανώνουν πάρτυ και συναυλίες στο χώρο της κατάληψης. Τα κοινωνικά κέντρα είναι συχνά ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων/δραστηριοτήτων που συμβαίνουν σε ένα χώρο με στόχο την δημιουργία ενός χώρου για ανθρώπους που θα συναντήσουν την μη-εμπορική πλευρά της ζωής, είτε αυτή βρίσκεται μέσα σε ένα πάρτυ, σε ένα πολιτικό εργαστήριο αντιπληροφόρησης, σε προβολή ταινίας, είτε ακόμα και σε ένα ποτό ή πρωινό. Υπάρχουν πάρα πολλές καταλήψεις με τον χαρακτήρα των κοινωνικών κέντρων αλλά υπάρχουν κυρίως σε χώρες όπου η κατάληψη κτηρίου θεωρείτε νόμιμη. Παραδείγματα τέτοιων καταλήψεων είναι : η Ernst-Kirchweger-Haus στην Αυστρία, η RampART Social Centre στην Αγγλία, η OT301 στην Ολλανδία και η Ungdomshuset στην Δανία(όπου εκκενώθηκε στις 1 Μαρτίου του 2007 και κατεδαφίστηκε 4 ημέρες αργότερα).



Στην Ελλάδα, μεγάλες καταλήψεις κτηρίων είναι λίγες αλλά "κρατάνε γερά". Μερικές από αυτές είναι:


Αθήνα


Η Villa Amalias στην Αθήνα η οποία είναι η πρώτη κατάληψη που πραγματοποιήθηκε από άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Καταλήφθηκε το 1990 και βρίσκεται στην γωνία Αχαρνών και Χεύδεν, δίπλα απ την πλατεία Βικτορίας. Η αστυνομία την εκκένωσε 3 φορές αλλά ξανά καταλήφθηκε λίγο αργότερα. Εμπρηστικές ενέργειες κυρίως από προβοκάτορες, άτομα του ακροδεξιού χώρου έγιναν 2 φορές αλλά ξεκινούσαν και πάλι οι διορθώσεις και επισκευές απ τους ίδιους τους καταληψίες.



Θεσσαλονίκη


Φάμπρικα Υφανέτ, Κατάληψη Δέλτα και Terra Incognita(Άγνωστη Γη) είναι οι τρεις πιο γνωστές καταλήψεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης



Ηράκλειο

Η Κατάληψη Ευαγγελισμού η οποία "περνάει πολλά κύματα" το τελευταίο διάστημα για την "επιβίωση" της.



Λάρισα

Κατάληψη Ι.Κ.Α(Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης) η οποία εκκενώθηκε και στις 23 Απριλίου γκρεμίστηκε

Ακολουθεί ένα βίντεο σχετικά με την κατάληψη Ι.Κ.Α






ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ! ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΖΩΕΣ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Proti katalipsi stin athina itan stin valtetsiou sta exarhia